4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Η Lamborghini Huracan στην Ελλάδα

Θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μια συζήτηση με τον καθ' ύλην αρμόδιο αποκαλύπτει το τέλμα στο οποίο βρίσκεται στις μέρες μας η συγκεκριμένη αγορά.

Η GALLARDO, το αυτοκίνητο που πούλησε όσο όλες οι Lamborghini μαζί από το 1963 μέχρι σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια ζωής, αλλά χωρίς κανένα ίχνος ρυτίδας πάνω της, δίνει τη θέση της στη Huracan. Η έλευση της τελευταίας στη χώρα μας, σε μια εποχή που η αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων είναι ανύπαρκτη, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για μια κουβέντα (με μουσική υπόκρουση το γουργουρητό του V10) με τον Γιώργο Λυμπεράκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trident Cars, η οποία το Σεπτέμβριο κλείνει 25 χρόνια αντιπροσώπευσης υπεραυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Πώς επιβιώνει στην κρίση μια αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων;
Είναι συγκινητικό το γεγονός πως με στηρίζουν όλες οι εταιρείες που αντιπροσωπεύω, δίνοντάς μου μια χρονική προτεραιότητα στα νέα τους μοντέλα, ώστε να μπορώ να διαθέτω κάποια κομμάτια στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί τα εργοστάσια έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον ως αγορά. Όχι γιατί οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα ή θέληση να αποκτήσουν ένα ωραίο αντικείμενο, αλλά γιατί είναι η φυσιολογική άμυνα απέναντι στις επιθέσεις του ΣΔΟΕ προς τους κατόχους ακριβών αυτοκινήτων. Κανείς, άλλωστε, δεν πέθανε γιατί δεν απέκτησε καινούργια Lamborghini, Maserati, Ferrari ή Porsche...

Και στην Ιταλία, όμως, το ίδιο δε συνέβη;
Τα πράγματα εκεί άλλαξαν, καθώς πέρυσι, για παράδειγμα, η Maserati πούλησε 120 αυτοκίνητα και το 2014 έχει ήδη διαθέσει 4.500. Αυτήν τη στιγμή η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία από τις πωλήσεις αυτοκινήτων είναι πολύ μικρή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πώληση μικρών αυτοκινήτων, αν σκεφθεί κανείς ότι από ένα τέτοιο όχημα το κράτος εισπράττει 1.500-2.000 ευρώ, όταν ο φόρος σε μια Lamborghini φτάνει ακόμα και τα 350.000 ευρώ. Όταν επιτιθέμεθα στους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν τέτοια αυτοκίνητα, είναι σαν να μη θέλουμε να γίνει τζίρος.

Το after sales σας δίνει κάποια ανάσα;
Το after sales δεν αποφέρει τίποτα, αφού τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα αυτοκίνητά μας έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Μήπως τα έχουν αποσύρει οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να μην προκαλούν τους συμπολίτες τους που πάσχουν οικονομικά;
Δεν υπάρχει κόσμος που να μισεί το καλό αυτοκίνητο. Αντιθέτως, το έχει επιθυμήσει. Απλώς δε θέλουν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε ένα κράτος που κυνηγάει τα όνειρα. Αν θες να έχεις ανάπτυξη, βοηθάς τον κόσμο να ονειρεύεται, να προσπαθήσει και να πετύχει κάποια στιγμή το στόχο του. Δυστυχώς, βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης, και δε διαφαίνεται κάποια ορατή λύση.

Γιατί τότε, εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, πραγματοποιήσατε παρουσίαση της Huracan στην Ελλάδα;
Το κάναμε λίγο σαν τους μάγους στην Αφρική, που χορεύουν γύρω από τη φωτιά για να ξορκίσουν την κακή τους τύχη... Κάναμε μια μικρή εκδήλωση, καλέσαμε πέντε δημοσιογράφους, είκοσι πελάτες και δέκα φίλους και κάναμε κάτι που να θυμίζει τις καλές μέρες, κοροϊδεύοντας έτσι και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Τι καινούργιο φέρνει η Huracan;
Είναι ένα πραγματικό Lamborghini με επιδόσεις ανώτερες και από του Murcielago της πρώτης γενιάς, ενώ ταυτόχρονα είναι ασύλληπτη η ευκολία στην οδήγησή της.

Τι έφερε η Audi στη Lamborghini, αλλά και τι πήρε;
Πήρε τη super Diablo, που ήταν ένα όνειρο, αντικαθιστώντας τη με το Murcielago, το οποίο ήταν ένα καλό αυτοκίνητο, αν και στην αρχή δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς. Έτσι, το προγενέστερο 6λιτρο Diablo μπορεί να το βρει κανείς σήμερα δυόμισι φορές πάνω από το Murcielago. Μετά ήρθε το πρώτο Gallardo, όμως το «520» που ακολούθησε ήταν πολύ καλύτερο και πιο αξιόπιστο. Η Audi πλέον αποφάσισε ότι θα βγάζει καινούργιες Lamborghini όχι μόνο όταν θα είναι η ώρα να αλλάξει το μοντέλο, αλλά και όταν ο αντικαταστάτης θα είναι 100% έτοιμος. Για αυτό και χωρίζει τεράστια απόσταση το Aventador με το Murcielago ή το Huracan με το Gallardo.

Πού σχεδιάζονται οι Lamborghini;
Οι Lamborghini σχεδιάζονται στην Ιταλία. Στο σχεδιασμό συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι του μάρκετινγκ, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, σε αντίθεση με το παρελθόν, που τα αυτοκίνητα τα έφτιαχναν οι μηχανολόγοι και σου έλεγαν «αυτό είναι, και τώρα πήγαινε πούλα το»...

Πού απευθύνεται η Lamborghini;
Ο ανταγωνισμός της Lamborghini είναι η Ferrari και σε κάποιο βαθμό η McLaren. Αν θέλαμε με μία λέξη να περιγράψουμε τη διαφορά, θα λέγαμε ότι η Lamborghini είναι τετρακίνητη! Η τετρακίνηση στις υψηλές ιπποδυνάμεις είναι μια απόλυτη ανάγκη. Αν θέλαμε να την προσδιορίσουμε πιο συγκεκριμένα, η Lamborghini είναι extreme & italian, αλλά παράλληλα χρηστική στην καθημερινότητα.

Γιατί όχι μια Lamborghini των 1.000 ίππων;
Κατ' αρχάς, το γκρουπ στη συγκεκριμένη κατηγορία εκπροσωπείται από την Bugatti. Από εκεί και πέρα, με το στενό μου το μυαλό δεν μπορώ να αντιληφθώ τι καλύτερο κάνει ένα Veyron από ένα Aventador. Πότε, δηλαδή, κάποιος θα θελήσει να πάει πάνω από 350 χλμ./ώρα ή να επιταχύνει σε λιγότερο από 2,9 δλ. για να ζητάει το κάτι περισσότερο;